Može li vagina biti previše uska?

Može li vagina biti previše uska?

Ponekad, žena može primijetiti da se vagina osjeća čvršće nego inače. To je zato što se vagina mijenja tokom života ženskog života kao rezultat starenja i prirodnih događaja, poput trudnoće i porođaja.

Ponekad ove promjene mogu uzrokovati da se vagina osjeća čvršće od normalnog. Kao rezultat toga, neke žene mogu misliti da je njihova vagina previše uska, posebno ako doživljavaju nelagodu ili bol tokom seksualnog prodora. Ovo vjerovanje je pogrešno postavljeno.

Brze činjenice o vaginalnoj nepropusnosti:

 • osjećaj uska vagine tokom seksualnog prodora mogla bi biti zbog žene koja se ne može u potpunosti pobuditi.
 • Ženska vagina doživljava mnoge promjene u cijelom životu.
 • hormonske promjene kada menstruacija može dovesti do nekih osjećaja vaginalne nepropusnosti.

Može li vagina biti previše uska?

Ženska vagina gotovo nikad nije previsna da bi imala seks. Bol ili nelagodnost je simptom drugih pitanja. U svojoj neoštećenoj državi, vagina je dugačka između 3 i 4 inča i možda neće proizvesti dovoljno podmazivanja za udoban odnos.

Međutim, kad se pobudi, vagina se širi u širini i dužini i oslobađa podmazivanje. Žena se može baviti bolom, nelagodom ili osjećajem da je prenizak provodeći više vremena koji dobija uzbuđenje prije prodora i pomoću maziva ako je potrebno.

Neki od ostalih uobičajenih uzroka nelagode uključuju:

 • bolest
 • Kongenitalni uvjeti
 • LI> Hormonska fluktuacija

Vaginalna stezanje uzrokovana bilo kojem od gore navedenog može se liječiti ili upravljati uz pomoć medicinskog stručnjaka.

Kako vagina može promijeniti nepropusnost?

Vagina podvrgava mnoge promjene tokom ženskog života. Sljedeće pojave direktno utječu na vaginu:

 • hormonalne promjene
 • trudnoća
 • Porođaj i dojenje
 • seks

hormonalne promjene

Ženska vagina mijenja se prirodno zbog hormonskih fluktuacija u cijelom životu. Ove promjene uključuju njene mjesečne menstrualne cikluse, a zatim gubitak tih ciklusa dok stigne do menopauze.

Kad je žena u njenim dječjim godinama, njeni hormoni će fluktuirati u različitim točkama u svom ciklusu. Kao što žena počinje prvi dan svog perioda, hormon nivo estrogena i progesterona su niski.

Kao napredak ciklusa, ona se približava približavanje i razinama hormona. Povećani nivoi estrogena i progesterona mogu učiniti da se vagina za to vrijeme osjećaju više podmazavije i elastike. Nakon ovulacije, hormoni se ponovo spušta, a vagina se može osjećati manje fleksibilno i suše, što je dovelo do percepcije zategnutosti.

Tijekom menopauze, nivo estrogena pada i vaginalni tkivni tkiva. Ove promjene mogu utjecati na način na koji joj se ženska vagina osjeća, vodeći da vjeruje da je njena vagina preniska.

trudnoća

trudnoća može dovesti do mnogih promjena u ženskoj vagini. Vagina se mijenjaju za pripremu za rođenje bebe i kao rezultat povećanog maternice, koji postavlja dodatni pritisak na vaginu.

Changes in a woman’s vagina during pregnancy include:

 • change in color
 • feelings of fullness or pressure
 • increased discharge I podmazivanje

Osjećaj vaginalne pune i pritiska tijekom trudnoće može se osjećati ženu kao da je njena vagina bila čvršća od normalnog. Međutim, povećanje vaginalnog podmazivanja uzrokovano trudnoći može učiniti i žensku vaginu osjećati se elastičnije nego inače.

Ženska vagina povratit će svoju prirodnu elastičnost nakon trudnoće.

porođaj i dojenje

Tijekom porođaja, vagina dilati, što znači da će rasti i proširiti da bi se prihvatila isporuka bebe. Negdje nakon rođenja, vagina ugovori na njenu normalnu veličinu.

Vrlo je česta da žena doživi promjene u svojoj vagini nakon vaginalnog rođenja. Neke žene mogu doživjeti ozljedu kršćenjem ili episiotomijom u svoju vaginu. Iako ove povrede liječe, vagina može osjetiti čvršće ili više nježnije nego prije.

Takođe, žene koje dojiju mogu doživjeti vaginalnu suhoću zbog promjena u hormonima. Ova suhoća može uzrokovati osjećaj vaginalne nepropusnosti tokom odnosa.

seks

Kad žena postane uzbuđena, njena vagina proširuje i produžava i oslobađa prirodno mazivo. Sve ove promjene pomažu ženinoj vagini priprema za prodor.

Ako nije dovoljno uzbuđen, vagina se ne može proširiti ili biti dovoljno podmazana, što može prouzrokovati nelagodu, bol i opći osjećaj preniskog. Neke žene postižu uzbuđenje kroz produženu izgradnju ili predigra sa svojim partnerom. Ostale žene vježbaju rituale opuštanja, poput kupanja prije snošaja.

Međutim, istraživanje je pokazalo da gotovo sve žene mogu imati koristi od dodatnog podmazivanja. Na raspolaganju je niz maziva koji mogu pomoći u seksu ugodnijim. Odaberite vodeno topljivo podmazivanje ako koristite kondome, jer druga ulja mogu razbiti kondom.

može li vagina medicinski cardiline biti previše labava?

Neke žene se boje da se njihova vaginacija nakon vagine nakon vagine nikada neće vratiti u prenamjerenu nepropusnost. Dok se vagina ne mijenja tijekom trudnoće i porođaja, vraća se manje-više na sličnu veličinu i oblik kao i prije trudnoće.

Nakon što ima dijete, žena možda želi ojačati svoj karlični pod. Ova povećana snaga može pomoći ženi da spriječi procurivanje mokraćnog urina i poboljša udobnost tokom seksa, ali neće mijenjati oblik ili elastičnost samog tipa.

Kako napraviti Kegel vježbe

Najčešća vježba za karlični kat naziva se vežbanjem kegela. Da biste izvršili Kegel, zategnite iste mišiće koji mogu zaustaviti protok urina srednjeg metrezaka. Držite mišiće za postavljenu dužinu vremena prije puštanja, a zatim ponovite.

Žena bi trebala izvršiti vežbe Kegela tokom dana. Ovo svakodnevno će pomoći ženi da poboljša ili održava čvrstoću karličnog poda.

Da li menopauza utiče na vaginalnu labinolu?

Žene koje prolaze kroz menopauzu mogu se brinuti i o vaginalnoj labavosti zbog vaginalnih tkiva koji postaju tanji tokom menopauze. Ova promjena može proizvesti osjećaj koji žena gubi elastičnost i stezanje. Međutim, iako se vaginalna tkiva mijenja tijekom menopauze, vagina ne olabava.

Takeaway

Dok neke situacije mogu uzrokovati privremeni gubitak elastičnosti ili oteklina, vagina se oporavlja i vraća normalan nivo steznosti. Mnoge žene doživljavaju osjećaje vaginalnog tijesnosti zbog nedostatka uzbuđenja prije nego što se tuče ili hormonske promjene zbog porođaja, dojke i menopauze.

Stalni gubitak vaginalne nepropusnosti je i mit. Iako će se vagina proširiti tokom seksa i porođaja, uvijek će se vratiti u svoju prirodnu državnu post djelatnost. Kad žena rodi, možda će trebati više vremena da se vagina oporavi i povrati svoju normalnu količinu elastičnosti.

Bitno je da žena vidi svog ljekara ako doživi bilo kakve simptome infekcije ili nagle promjene u načinu na koji se osjeća njena vagina.

 • trudnoća / akušerstvo
 • seksualno zdravlje / st a
 • Žensko zdravlje / ginekologija

medicinska vijest danas ima stroge smjernice za izvor i crta se samo iz recenziranih studija, akademskih istraživačkih institucija i medicinskih časopisa i udruženja. Izbjegavamo korištenje tercijarnih referenci. Povezujemo primarne izvore – uključujući studije, naučne reference i statistiku – unutar svakog članka i nalaze ih u odjeljku resursa na dnu naših članaka. Možete saznati više o tome kako osigurati da je naš sadržaj tačan i trenutan čitajući naš uredničku politiku.

Contents